De ce creierul tău are impresia că pericolul a trecut: de ce te-ai relaxat în perioada asta

de: Teodora Tudosie
09 06. 2020

Deși poate părea că pandemia a trecut, virusul încă îmbolnăvește zilnic oameni. Totuși, dacă nici creierul tău nu mai conștientizează că există încă un pericol, există o explicație pentru asta.

După o perioadă atât de lungă în care ai stat în carantină, șansele sunt, de exemplu, să nu îți mai dezinfectezi lucrurile cu aceeași rigurozitate cu care o făceai la începutul pandemiei. De asemenea, cel mai probabil nu te mai sperie în aceeași măsură o călătorie până la supermarket. Potrivit oamenilor de știință, e posibil ca creierul tău să fi ajuns la saturație, ceea ce conduce la instalarea unui fenoment denumit caution fatigue, care s-ar traduce în oboseala de a fi precaut.

La început, amenințarea pe care creierul tău o înregistra era una nouă și periculoasă. Atunci frica te-a motivat să respecți în mod riguros măsurile de siguranță recomandate, condusă de instinctul uman pentru autoconservare. Totuși, trei luni mai târziu, sentimentul de urgență s-a ameliorat, ceea ce conduce la oboseala despre care vorbeam mai devreme.

Potrivit lui Jacqueline Gollan, profesoară de psihiatrie și științe comportamentale în cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine, fenomenul se întâmplă atunci când nu mai ai motivație să te supui regulilor de siguranță.

De ce creierul tău are impresia că pericolul a trecut

Motivele pentru care te-ai relaxat în perioada asta sunt multiple. Astfel, chiar dacă în mod conștient înțelegi că riscurile sunt încă mari, e posibil ca creierul tău să nu mai recunoască acest lucru, fără să-ți dai seama.

Amigdala, regiunea din creier care înregistrează frica, se activează atunci când vezi sau auzi o amenințare (informații despre pandemie, de exemplu). Când creierul percepe amenințări, frica este comunicată în tot corpul prin hormonii de stres și sistemul nervos simpatic sau prin răspunsul nostru de reacție. Acum acest sistem de alarmă al creierului s-a stins, spune Gollan.

De asemenea, hipocampusul (conectat la amigdală și cortexul prefrontal) este responsabil pentru determinarea importanța unei amenințări. Astfel, îți „sugerează” că dezinfectarea cumpărăturilor atunci când te întorci acasă nu mai e chia așa importantă, pentru a reduce frica din amigdală.

Primești prea multe informații

Oboseala de precauție provine și din provocările cognitive, spune Eric Zillmer, profesor de neuropsihologie la Universitatea Drexel din Pennsylvania. Un exces de informații poate face dificil să-ți dai seama ce se întâmplă în mod concret, să înțelegi ce este o amenințare adevărată și dacă faci suficient pentru a o administra.

Modalitatea prin care creierul prelucrează noi detalii este acum mai dificilă, deoarece metoda de obținere a acestora este în mare parte digitală. Din cauza izolării sociale, nu ne putem baza pe regiunea creierului care ne ajută să contextualizăm informația prin procesarea intuiției sau a unor indicii sociale.

O altă problemă e că informațiile se schimbă în permanență. De asemenea, încă nu am avut suficient timp pentru a transforma aceste măsuri de siguranță în obiceiuri. Pentru că creierului nostru îi place consistența, toți acești factori ar putea duce la instalarea sentimentului de oboseală și saturație cu privire la măsurile de siguranță.